Det där med att ha saker som man borde göra, men som man gång på gång skjuter upp. Jag gör sa ibland. Tror att det ska gå lättare en annan dag. Kanske i morgon vem vet? För det mesta ter de sig bara mer och mer oattraktiva ju mer jag fördröjer. Men sa plötsligt finns energin där att göra det näst intill omöjliga. Då far man passa på. Det gjorde vi i söndags. Vi städade i köket. Rensade kylen, frysen och skafferiet. Det fina är att det är sa värt besväret efteråt. Bästa känslan. Och vi slog liksom två flugor i en smäll. Den sura, sura surdegen som inte blivit matad på flera veckor bara för att jag hela tiden tänkt göra det i morgon. Den fick nu nytt liv och bubblar som aldrig förr.
Jag passade på att baka ett bröd som barnen älskar när jag ända var i farten. Jag har tagit receptet från Martin Johanssons bok Surdegsbröd, men jag har bytt ut apelsinen mot lingon.
Vart eget "Lingongrova"
Jag varnar lite för att degen är aningens bökig. Den kladdar och har sig..., men ge inte upp. Nästa gång kanske jag lägger ut mitt enklaste, enklaste bröd som kompensation. Jag har ett sådant där bröd med en sa ringa arbetsinsats att det är inte klokt med tanke på resultatet. Men nu snackar vi surdeg. Slöbrödet far vänta till en annan dag. Det är ju trots allt jag som bestämmer här pa bloggen. Mohahaahaaa!!!
2 stora bröd
Dag 1 Kväll
Surdeg:
100 gr (1 dl) surdegsgrund
300 gr (3 dl) ljummet vatten
180 gr (3 dl) Ragmjöl
Skallning
400 gr (4 dl) kokande vatten
200 gr (3,5 dl) ragsikt
0,75 dl lingonsylt
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie över natten.
Koka upp vattnet till skallningen och rör ned ragsikten. Tillsätt lingonsylten och blanda ordentligt.
Dag 2 morgon
2 tsk hel anis
2 tsk fänkalsfrön
surdegen och skallningen från gardagen
300 gr (5 dl) ragsikt
275 gr (4,5 dl) vetemjöl
75 gr (1,5 dl) mörkt muscovadosocker
20 gr (1 msk) salt
Stöt anis och fänkål i en mortel. Blanda sedan alla ingredienser och kör i degblandare 8 min. Täck bunken med plast och lat jäsa tills den uppnatt dubbel storlek. (Naja, men sa gott som) Det kan ta 3-5 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Det är nu det börjar bli kladdigt. Min deg har hittills aldrig varit av den naturen att de på något vis går att knåda. Jag delar den helt enkelt bara i 2 delar som jag lägger på ett bakplatspapper. Lat jäsa ca: 1 timme. Sätt under tiden ugnen på ugnen 275 grader. Samtidigt som du slår på ugnen sätter du in en plåt som du senare ska grädda brödet på. Eller allra helst en baksten förstas.
Efter ca: 1 timme är det dags att grädda brödet. Ta ut den varma platen ur ugnen och dra försiktigt bakplatspapperet med bröden upp på den varma plåten. Sätt in i ugnen och sänk samtidigt värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du värmen till 200 grader och later bröden gräddas 25-30 minuter ytterligare. (Innertemperaturen bör vara ca: 98 grader). Ta ut bröden och lat svalna på galler.
Ja, som synes inga skönheter direkt, men smaken är det inget fel pa.
Surdegar alltså. Om jag skulle definiera ordet sa skulle jag säga att det är alltid i morgon det händer oavsett vilken sort och det krävs bade motivation och tid för att komma igång.
Det var precis vad vi hade i söndags och nu njuter vi av det bästa brödet pa länge och i kylen glänser det om hyllorna.
Nu maste jag ga och förbereda för morgondagens önskemal. Da bakar jag levain. Bäst att passa pa medan man har flow.
Cordialement,
Madame Svensson som bakar i Frankrike
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar