3 juni 2014

EN FOCACCIA I JUNI

Hejsan hoppsan! Mycket att stå i sista dagarna innan sommarlovet? Alla ska vara hela och rena till skolavslutningen samtidigt som picknickar och andra trevligheter duggar tätt sa här ars. 
Vi har det lite lugnare än sa länge. Vart sommarlov börjar den 7 juli. Ikväll har vi dock fullt upp. Den ärofyllda tävlingen Scaniamilen finns även här i Angers och vi ska för första gången medverka hela familjen. Erik springer 1 km i barnloppet kl. 18.00 och sedan springer vi övriga i familjen 5 km kl. 18.30. 
Efter loppet bjuds det upp till fest med bubbel och snittar. Det ryktas också om att det brukar serveras glass som är tämligen utsökt. Den är gjord på traditionellt gammaldagsvis och smakar enligt min relativt säkra källa himmelskt!
Tyvärr blir insatsen för mannen kortvarig. Han åker vidare till Paris efter loppet för möten under morgondagen sa vi far kalasa själva. 

Hoppas bara att det inte blir regn. Luften känns sådär varm och tung med stora mörka moln inom synhall.  Nåväl, det kanske hinner klarna upp. 

Mina egna planer för dagen blev inställda sa jag roar mig med att baka focaccia. Det visade sig vara en strålande idé. Ett bröd som gräddats frasigt tillsammans med olivolja, färska örter och salt. Vad mer behöver man? 
Örterna klipper jag från krukor på terrassen. Det fina med juni är att det är nu som det på allvar börjar prunka i krukorna och även om jag fortfarande inte har fatt gröna fingrar gör det mig sa lycklig att i alla fall få försöka.









Kanske sonen har begåvats med de eftertraktade trädgardsgenerna? Han kom i alla fall hem med fina plantor igår som han satt på skolan. Det är majs mamma, sa han bara. Imorgon på lediga onsdagen ska vi plantera dem.







































Lycka på sommaren är att ha en liten plats utomhus att dricka kaffe på. Och drömma om fantastiska odlingar.















































Jo, just det. Receptet på focaccian.

25 gr jäst
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1,5 tsk salt
7 dl vetemjöl
Färska örter, flingsalt och olivolja att smörja plåten med.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Blanda tills jästen löst sig. Häll i honung och olivolja i bunken. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca: 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 2 minuter (Jag använder degmaskinen, om man knådar för hand behövs kanske ytterligare någon minut).  Jäs degen i ca: 30 minuter.
Olja en plåt, ganska rikligt. Jag tog 2-3 msk olivolja. Stjälp ut degen på plåten. Jag brukar spola händerna i vatten innan. Då fastnar inte degen på fingrarna. Drag ut degen sa att den nästan täcker plåten. Vänd focaccian sa att den oljiga sidan kommer uppåt. 
Lat jäsa ytterligare 30 minuter. 
Blöt eller olja fingrarna och tryck lite gropar i brödet. Strö över salt och färska örter.
Grädda i 225 graders ugn i ca: 10-15 minuter beroende på hur tjock focaccian är.



Sa här såg brödet ut innan jag stoppade det i ugnen. 
Nu är det färdigt. Det doftar ljuvligt av nygräddat bröd och färska örter. Oljan har gjort underverk och i köket finns nu ett bröd som frasar både på ovansidan och undersidan. Inställda planer för dagen alltså, men med en hel plåt focaccia för mig själv och på altanen börjar det att prunka. Inte sa illa. 
Ikväll springer vi runt Lac de Maine tillsammans för första gången. Bästa, bästa rundan någonsin.

Imorgon är det stora bullbakar dagen. Jag har lovat mannen att baka bullar till på torsdag. Det ska hållas stormöte i fabriken och alla chefer och ledare ska visst vara närvarande. Inte undra på att det behövs kanelbullar. Massor av bullar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar