Varje projekt har ett moment av kaos, sa den erfarne projektledaren (läs mannen). Trots att det är en herrans massa ar sedan jag fick berättat för mig om hur ett projekt kan delas in i olika faser och att det vid ett tillfälle, ungefär i mitten av tidsaxeln uppstår ett tillstånd där man nästan är på väg att ge upp. Det verkar i princip omöjligt ut att slutföra det man påbörjat och allt som nyss verkade sa kul och sa enkelt ter sig nu som kanske det dummaste man någonsin kommit på.
Det är där vi är nu. Vi har paus och runt omkring oss rader ett kaos. Det är ommöblering på gång. Dax igen alltså. Vi har gjort det förr och jag vet att energin kommer tillbaka snart, men nu är det som sagt paus. Kaffe och nagot sött, sedan tar vi oss vidare mot slutfasen i projektet.
Igår började vardagen igen. Mannen gick till jobbet och jag ställde väckarklockan. Tidigt. Fick massor av saker gjorda. Jag tillträdde
åter rollen som operativ chef och rullade igång rutiner och regler. Jag, en vardagshjälte som tvättar, städar, strukturerar upp tillvaron och haller hart i planboken. Inga utsvävningar mer. Jag gick igenom frysen och hittade en grillad kyckling som blivit över vid någon av sommarens fester. Den tillsammans med lite överblivet ris och vitkål skulle bli grunden till mandagens middag.
Nasi Goreng. Det enda som vi behövde komplettera med var purjolök och paprika. Vi tog varandra i händerna, jag och barnen och promenerade ner till affären. OBS! Vi tog inte bilen och vi hade egna plastpåsar med oss.
Vid middagstid stod sa mannen i hallen. -De nya grannarna, ett äldre par, vill bjuda på aperitif nu kl.19.00, sa han. Han såg glad ut. Pustade ut över att den första arbetsdagen var till ända och nu skulle han få en välbehövlig paus. En ursäkt att med gott samvete frångå de nyss återupptagna rutinerna. Som en liten Kick off och sedan tillbaka till det normala igen. Han hade ny kostym och blankputsade skor. Själv kände jag mig som kungens lilla piga, iklädd en klänning från H&M anno 2002 och med flagit nagellack.
Jag kunde inte tänka klart. Vad säger han. Jag som hade ägnat hela dagen till att bringa ordning och reda. Middagstiden skulle nu en gång för alla återgå till senast kl. 19.30. Det fanns bara en utväg.
-Näe, sa jag. Du far tacka nej.
-Vad menar du, sa den festklädde. Ska jag säga, no merci, on a des semaines blanches, nej tack, vi har vita veckor.
Det blev saklart att vi gick. Jag svischade om till en mer uppdaterad och mingelvänlig klädsel, målade läpparna och sedan gick vi över. Fick plockmat och drack banyulsvin ur sådana där små glas som äldre har.
Och hur lustigt det än later sa var det där, hos de äldre grannarna, jag fick inspirationen till att möblera om. Samla ihop alla vita möbler i vardagsrummet. Det är det vi haller på med nu. Genom ett tillfälligt kaos av möbler skapar vi vitare veckor.
Varde ljus, amen.
Här kommer en riktig vardagshjälte.
Nasi Goreng
4 pers
Ca: 400 gr överblivet kött. Kyckling eller tex grillad karré. (Det går saklart bra att använda färskt kött också)
2 dl okokt ris eller 5-7 dl kokt ris
5 dl strimlad vitkal
1 purjolök
1 riven vitlöksklyfta
2 morötter
1 röd paprika
1 burk ananas
2 tsk curry (eller mer om man gillar lite starkare mat)
ev. sambal oelek
salt och peppar
Lyx:
stekt ägg och räkor
Sa här gjorde jag:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram ett stort värmetaligt fat/form
Skölj och strimla vitkål och purjo. Stek vitkål, purjolök och vitlök. Stek pa ganska svag värme, det ska bli mjukt, men inte få för mycket färg. När det är nästan mjukt, tillsätt curryn.
Lägg alltihopa pa det stora ugnsfatet och sätt in i ugnen sa att det halls varmt.
Stek morötter och paprika och lägg över pa det stora ugnsfatet.
Samma sak med riset. Stek och lägg över pa det stora ugnsfatet. Jag stekte riset i två omgångar. Det blir bra och man riskerar inte att riset förvandlas till en gröt.
Slutligen steks kycklingen/köttet. Salta och peppra väl. Om kycklingen/köttet inte är tillagat innan kan det vara gott att tillsätta ca: 2 msk japansk soja. Det ger god sälta.
Skär ananasen i bitar.
Ta ut fatet ur ugnen och blanda ned kyckling/kött och ananas.
Servera med sweet chili.
Om man önskar kan man tillsätta lite räkor och strimlat stekt ägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar