6 oktober 2014

EN DALIG LINJE OCH ÄPPELCONFITURE




Vad är det som har hänt. Har det varit jordbävning? Eller är det dags att deklarera? 
Nix pix. 
Fler gissningar? -Kanske inbrott? -eller är det nyckeln till brevladan som är borta nu igen? 
Inget av det.

Jag har precis avslutat ett samtal med tandläkarens sekreterare. Jag skulle bara ringa och boka tid för ett besök. Ett lätt samtal som max borde ta någon minut. Men ibland vill det sig inte. Och trots att man tar till alla hjälpmedel man kan sa hakar det upp sig.


-Jag skulle vilja boka tid för en "konsultation", säger jag.
-Du menar en kontroll?
Kontroll, kontroll, jag letar förbrilt i textboken efter avsnittet där man går igenom tandläkarbesök. Näe, ingenstans hittar jag kontroll. En undersökning hos tandläkaren heter konsultation star det.
Jag upprepar att jag skulle vilja boka tid för en konsultation.
Du menar en kontroll säger rösten igen.
Jag blir osäker. När man tänker efter sa verkar ju konsultation vara något mer i stilen, jag skulle vilja ha en konsultation för ett käkbyte. Efter en lång tystnad säger jag,
-Jag tar en kontroll-konsultation tack. Där med basta.
Jag hör att det knattrar på tangenterna och mitt önskemal verkar ha gått igenom.

Och namnet... Till slut säger jag att det kanske inte är sa viktigt att det blir exakt rätt stavat bara man förstar att det är jag som kommer.
Jag tycker nog att det är bra om vi har namnet korrekt här i bokningen säger sekreteraren och därmed fortsätter bokstavsleken som vi påbörjat några minuter tidigare. Till slut går det inte att avgöra vad som var vad. Man kan säga att det slutar oavgjort. Det finns ingen vinnare eller förlorare, men snart sa kommer en ny kund in genom dörren hos tandläkaren som heter typ: Cvimzon.

Sedan var det dags för telefonnumret. Både mobil och hem. Adress, postnummer och födelsedata. Vi rabblar siffror i munnen på varandra. Hit och dit, fram och tillbaka. Samtalstonen trappas upp och vi ökar takten på sifferkombinationerna.
Det går sa dåligt att jag till och med  ser när självförtroendet försvinner in under bordet och iväg ut genom dörren. Detta i samma veva som det börjar vara misstänkt likt en svettpärla jag känner under armen. 
Är det dags för mig att börja med deodorant nu tänker jag.

Då säger sekreteraren plötsligt. Du, det verkar som att vi har en dålig telefonlinje idag, jag har sa svart att höra vad du säger. 
Jag kan knappt hålla mig för skratt. 
Fransmän, man måste älska dem, sa politiskt korrekta, jämt. 
Jaa säger jag. Det verkar vara stora störningar på telefonlinjen.

-Vi kanske kan ta övriga uppgifter här på plats.
-Visst, säger jag, det är en jättebra idé. Vi tar uppgifterna direkt "på torget" när jag kommer.
-Ja det gör vi à la place, säger sekreteraren. 
Just det tänker jag à la plae ska det vara, inte sur la place. 
Sa lika men ända inte.
-Bon journée et au revoir, madame säger sekreteraren.
Jag säger bara orvar (korvar).

Igår åkte mannen iväg ännu en gång på spårkinternat. Lyllo, lyllo honom. En vecka i Avignon för att lära sig franska. Mon Dieu, sen ligger jag nog ohjälpligt efter. 

Måste kämpa på med mina självstudier, måste, måste. 

Heja mig!!!

Jo, förresten, har ni fortfarande äpplen kvar i träden? Och kanske är det sa att det börjar kännas som att det är nog med äppelpajer nu. Alla varianter har testats, kavlade pajer à la farmor anka, smörstinna, kryddiga amerikanska, fluffiga sockerkaksdrömmar och vardagliga havregrynssmuliga. Om det är sa skulle jag vilja föreslå att ni testar en liten äppelconfiture. Ett maste pa ostbrickan. Den gifter sig med nästan alla ostar, men för att nämna nagra;
Camembert, Brie, Chèvre, St. Agur...

Ett litet problem är dock att om det är överflödet av frukt som ska övervinnas sa gör denna lilla skapelse inte någon större nytta. Men och andra sidan kan man ju göra flera brukar och dela med sig till grannar och arbetskamrater. 


Äppelconfiture

3 äpplen
1 msk rapsolja
3 msk äppelcidervinäger
4 msk casonadsocker eller strösocker

Jag gör min äppelconfiture helt neutral utan kryddor, men beroende pa vilken ost eller vad ni gillar sa kan man tillsätta:
chili, stjärnanis, kummin... Testa er fram!


Gör sa här:

Skala och tärna äpplena i ca: 1 cm stora bitar
Fräs försiktigt äpplena och eventuella kryddor i rapsolja, de ska inte fa färg.
Tillsätt äppelcidervinägern och sockret. Lat koka i 3-5 min. tills nästan all vätska kokats in.

Lat svalna. Häll upp i en fin glasburk och njut till ostbrickan. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar