1 oktober 2014

FOTBOLLAR OCH FRESTELSER

Hej a ha. Här har det visst redan gått och blivit oktober. Vi längtar efter regn och rusk, men än sa länge skiner solen dag ut och dag in. Det är lyxproblem. Jag vet, men precis som förra aret upplever jag att man på något sätt blir bestulen på en årstid nämligen hösten. 

Jag ville bara snabbt sticka in med ett litet baktips. Det kanske inte är detta ni gör i helgen till kanelbullens dag för dessa bullar innehåller ingen kanel. Bara massor av vanilj och smör. Dessutom är de praktiska som tusan. Man rullar ut bullarna direkt och sedan kan de stå och jäsa i kylen hela dagen eller natten också för den delen. Mamma B kallar dessa för "frestelser" och det är exakt vad de är. På pricken. 



25 bullar, men jag fick bara ihop 20 st. Hade typ, bara 15 minuter på mig att svänga ihop degen och kavla ut 
och då händer det att man räknar fel. Så det så. 


7 dl vetemjöl (420 gr)
100 gr smör
50 gr jäst
2 dl kall mjölk
1 ägg
3 msk socker

Fyllning
75 gr smör
4 msk strösocker + 1 msk florsocker (bara för att fyllningen ska stanna kvar i bullen)
2 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg

Glasyr
1,5 dl florsocker
1 msk vatten

Gör sa här
1. Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Vispa ut jästen i den kalla mjölken. Blanda ner mjölblandningen, ägg och socker i smulorna och arbeta snabbt samman till en deg.
2. Kavla ut degen till en kvadrat, ca: 40x40 cm. Sporra eller skär ut 25 fyrkanter, ca 8x8 cm.
3. Fyllningen: Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka den mitt på varje fyrkant. Vik in kanterna och lägg bullarna i pappersformar.
4. Lat bullarna jäsa i kylen ca: 8 timmar. Eller 2 timmar i rumstemperatur.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca: 10 min.
6. Glasyr: Rör ut florsockret med vattnet och skeda glasyren över de varma bullarna. Lat svalna på galler.


Jag gjorde som sagt mina bullar på morgonen innan jag tog tag i dagens bestyr. Det blev lite stressigt i själva momentet göra deg, men när godingarna väl hamnat i sina formar då var det inte mycket mer att stressa upp sig över. Inget mer besvär över huvudtaget. Och hade jag haft nymålade naglar sa hade de säkerligen varit lika fina framåt kvällen och det är ovanligt.

Innan middagen tog jag ut bullarna ur kylen för att lata dem bli lite rumstempererade innan gräddningen. 
Det blev perfekt. 

Och när mannen drog iväg pa andra aktiviteter da bänkade vi oss framför TV:n. Det har nämligen blivit sa att jag har intagit  rollen som lat oss kalla det fotbollssuppleant. Jo, när pappan är borta och det vankas fotboll är det jag som träder in som 1:e reserv. Uppdraget innefattar alltifrån privat träning, träning med laget, matchspel, FIFA TV-spel och TV matcher. Igår var det TV-match mellan 
Paris Saint-Germain och Barcelona. Zlatan mot Messi typ, men det visade sig att Zlatan visst inte skulle spela sa jag fick börja med snappa upp något annat namn representerades de blåa Pariströjorna. David Luiz, där har ni det. Ibland blir man förvånad över människans kapacitet. 

Ett annat inslag under samtliga fotbollskvällar, som jag behärskar bättre är det här med förtäring.
Tänk: -"Peta in en pinne i brasan och hämta ölen och revbenspjällen", Voilà. Ungefär sa. Fast jag hämtar aldrig revbensspjäll. Det funkar ju inte i de vita sofforna, men ölen, läsken, kaffet och chipsen det fixar jag utan problem. Och ni fattar ju. Igår blev det Frestelser och en rulltarta hann vi också få klart innan matchen. 

Sa hade vi det igår. Inte sa tokigt. Men tänk om man hade haft Helenas Channel-halsband, i såfall hade man lugnt kunnat haft det pa sig hela dagen utan att riskera ett endaste litet bulldegskladd pa pärlorna, för som sagt när frestelserna väl är i formarna da kan man lätt stassa upp sig och leka fotbollsfru och latsas att bullarna i själva verket är exklusiva sma bakverk  från Laudrees café i Paris. 

-Frestande tanke, inte sant?










































Spännande match…













Bäst att ta svärdet till hjälp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar