2 november 2014

BREGOTT

Sista dagen på höstlovet idag. Vi har firat hösten ordentligt. Med pumpor, ljus och besök från Sverige.  Det har varit täta förbindelser med härliga Sverige den sista tiden och på sa sätt har utbudet och frossandet av svenska delikatesser tillfredsställts mer än väl. Allt utom Bregott. Det bredbara smöret som är mjukt direkt från kylen utan att smaka margarin. Det är svart att hitta något motsvarande här. Smör är det gott om. Och gott är det också, men kylskåpskallt är det i princip omöjligt att bre på en macka. 

För att rada bot på detta har vi därför börjat göra vart eget bredbara smör. Superduperenkelt att göra och mycket gott blir det.










Gör sa här:

250 gr smör
1 dl rapsolja (Det ska vara en neutral olja om man inte vill sätta smak på sitt smör förstas)
Salt efter smak



Lat smöret bli rumstempererat.
Lägg i en bunke och vispa fluffigt med elvispen.
Tillsätt oljan lite i taget. Smöret blir nu ganska mjukt.
Tillsätt lite salt. Helst ett riktigt gott flingsalt eller franskt havssalt :)

Häll upp smöret i en form och ställ kallt i kylen. 
Efter ca: 2 timmar har smöret fatt en bra bredbar konsistens. 








Det var dagens tips fran mig. Nu ska jag rensa sjötungor, för ikväll ska här grillas fisk. Till fisken ska vi ha en paprikasas som jag har gjort en gång förut. Om den blir lika god denna gång sa lägger jag ut den här på bloggen bums. Det lovar jag.

Fin fortsättning på söndagen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar