21 november 2014

HELGTIPSET -BEAUJOLAIS NOUVEAU!

Hörrni, ni har väl inte missat att Beaujolais Nouveau släpptes igår. Här firar vi för fullt. Ja, jag vet att det finns de som tycker att det inte är vin på riktigt och förmodligen finns det vin som är mycket bättre, men med rätt tillbehör sa kan det här bli en väldigt lyckad fest! -Och billig! Här har vi precis avnjutit långbakat fläsklägg med gräddkokt savoykål och potatismos. Sa enkelt att tillaga och sa gott. Det enda som behövs är en pålitlig ugn. Jag satte in mitt kött i ugnen vid lunchtid och tog ut det vid 
18.30-tiden och under den tiden har jag kört till skolan tur och retur typ tre gånger, följt Elsas klass till badhuset, rensat marsvinsburen, manglat en linneduk, fredagspiffat hela huset och schvissat om till feststassen.

Sa om ni känner för lite festligheter i morgon, spring till systembolaget och köp en flaska Beaujolais Nouveau 
och putta in lite fläskläggar i ugnen.

Sa här gjorde jag:

2 färska fläskläggar à vardera ca: 900 gr. 
2-3 lagerblad
2 kvistar rosmarin
Salt och Peppar.

Sätt ugnen på 150 grader.
Skär lite snitt i fläskläggen och salta och peppra rikligt.
Lägg köttet och örterna i en ugnsform.
Om man har hemma kan man även lägga i kanske en morot och en delad lök. 




Sätt in formen i ugnen. Efter två timmar sänkte jag temperaturen till 120 grader och la på ett litet lock. Detta gjorde jag i samband med att jag lämnade huset för besöket på badhuset. Klockan 17.00 tog jag bort locket igen.

Om man har "vägarna förbi" ugnen sa kan man med jämna mellanrum vända på stekarna.
Efter totalt ca: 6 timmar tog jag ut köttet. 


Savoykålen:

1 scharlottenlök
1 liten vitlöksklyfta
1/2 savoykålshuvud
1 äpple
1-2 msk grovkornig senap
salt och peppar
2 dl grädde

Fräs schalottenlök och vitlök på svag värme. Det ska inte ta färg. 
Undertiden som löken blir mjuk i stekpannan sa strimlar man kålen i ca: 1 cm tunna strimlor.
Tillsätt kålen i lökfräset och lat den bli lite mjuk.
Tärna äpplet i ca: 2 cm stora bitar. 
Tillsätt äpplet.
Blanda runt och häll på grädden. Smaka av med senap salt och peppar.
Lat koka ihop några minuter.

Servera fläskläggen tillsammans med savoykålen, ett gott potatismos och kanske en extra klick senap. 
-Och sakart lite Beaujolais Nouveau i glasen.





















































Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar