2 december 2014

ADVENT

Jippiii, sa blev äntligen dags. Dags att plocka fram glittret igen. Det finns ingenting som går upp mot adventsmys. Eller som min fina fd kollega F skrev i ett mail precis nyss.. -Min jul i ar har temat "Bondromantisk jul med smakfull balans mellan modernt och retro". Och jag vet precis vad han menar. Det är andra ord för att kunna pynta sa mycket som möjligt utan att det verkar smaklöst. Dessutom skriver han att från den 18 december är det okej att spraya  håret med glitterspray innan man går till jobbet för att spurta sista vägen in i mal. -Hahaha han är bara för rolig!

Och jag ska erkänna, fastän jag har som tradition att pynta dagen innan första advent, eller som tidigast fredagen innan den första advent sa blev det en liiiten tjuvstart igår. Förra onsdagen kände jag nämligen att det var läge att torka alla hyllor och sådana där udda ställen i köket. Sådant som man gärna gör innan man börjar trassla upp julslingor. Ja, det händer att jag slarvar lite med nedpackningen av julsakerna. För precis lika kul som det är att plocka fram dem lika tråkigt är det att plocka ned dem. Lat oss säga att det kan ha hänt att jag kanske inte varit sådär jätte noggrann i de moment där det ingår något med sladd, men att det brukar ända gå bra nästa ar när det ska upp igen. Tack vare min ständigt återkommande adventsentusiasm sa klarar jag mig alltid. Just då finns det visst ingenting som kan stoppa mig, i alla fall inte en tjorvig sladd.
Elsa erbjöd sig plötsligt att torka fönsterna i köket och efter någon timmes skrubbande sa stod vi mitt i ett skinande kök. Vi pratade lite löst om att det vore fint att kanske hänga upp en liten adventsstjärna redan nu på en gång. Elsa sa att med tanke på att jag "faire le marché", gör marknaden, på fredag förmiddag och sedan ska till tandläkaren fredag eftermiddag sa kanske det inte vore sa dumt om vi hängde upp lite stjärnor i köksfönstret nu på en gång när fönsterna ända var rena. Jag hann inte mer än nicka, sa var vi bada två på sprang nedför källartrappen. Vi kastade oss in i "pingisrummet" och fram till den stora julladan. Sedan var det kört kan man säga. Vi gick helt bananas. Det gick ju såklart inte att stoppa pyntandet med en liten julstjärna.

Det sagt sa förstår ni att pyntet har suttit på plats i en vecka precis. Och det är mysigt, men den riktiga julstämningen har inte riktigt infunnit sig. Och det förstår man. I Lördags var det 17 grader och sol ute. Det är inte riktigt sa varmt som det later, för den fuktiga kalla luften har dragit in över landet och den gör att det känns mycket kallare än vad det är. Men det är klart fotbollsspelare och joggare kan fortfarande ses i shorts och t-shirt. 
För att jula till det lite åkte vi till en julmarknad i söndags. 









































Snarlikt, men det är inte Napoleon. Han har en spricka på armbågen efter lördagens fotbollsbestyr...








































Château Brisac


















































































































































Vi provsmakar allt möjligt gott som vi bjuds på.




























































































































































Varm choklad och Vin chaud.






































Sa var det i söndags. Vi roar oss kungligt med julmarknad på Slottet i Brisac. Vi vandrar genom slottssalar som är pyntade med julgranskulor och glitter. Vi bjuds på snittar med Fois Gras och Rillett. Goda ostar, hemkokt godis och Slottsvin. 
Det är soligt och grönt ute, men vi skapar jul.
Hemma har vi glögg och pepparkakor, adventstakar och julstjärnor 
-Och skarvsladdar. Allt som hör julen till. 
Det är inte mycket som saknas förutom snö. 


Här kommer ett snabbt och gott recept på glögg.

Enkel Glögg

1 pomerensskal eller apelsinskal
2 hela kanelstänger
7 nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
1 dl strösocker eller rasocker
1,5 dl vatten
1 flaska (enkelt men fylligt) rödvin (Om jag har portvin hemma brukar jag byta ut 1-2 dl av vinet till portvin)
Ev. 1 dl cognac eller rom

Koka kryddor, vatten och socker 25 minuter. Lat kallna.
Blanda med vinet och ev. cognac eller rom.

Häll på flaska och värm vid servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar