12 april 2015

LÖRDAGSMYS

Sa här i mitten av april ska vi precis påbörja var lovet. Langa sköna dagar av ledighet för barnen.  Stolta över sina mitt-terminsbetyg kan de nu pusta ut lite inför slutspurten innan sommarlovet. Det är värre för föräldrarna... Ett två veckors skollov helt utanför ordinarie semesterperiod, om man inte är lärare förstas, inte alltid helt praktiskt. 
Vi ska försöka hitta på lite små trevligheter under vardagarna, en liten pick-nick i det gröna, cykelturer i solen och en liten sväng till biblioteket. Sådant som man inte hinner med annars.

Igår hade vi en riktig myslördag. Det är alltid sa späckat schema på lördagar med basketmatcher och fotbollsmatcher, födelsedagskalas och all shopping av mat och annat som måste ske på denna dag i och med att allt är tokstängt på söndagar. 

Men sedan när allt är avklarat och hela familjen åter är innanför huset väggar i samlad trupp. 

Sa himla mysigt. Den här perioden i livet. Jag tänker på det ibland. Snart vill de inte vara hemma längre på kvällarna, barnen alltså. 

Mannen stannar väl kvar ett tag till?

Igår gjorde vi en sa god fiskrätt. Jag har gjort den några gånger nu och jag blir alltid lika förvånad att det blir sa gott tillsammans.

Jag använde stor hälleflundrafilé igår, men om man inte hittar hälleflundra sa går det lika bra med en fin bit torskrygg eller kanske lite marulk.
Det är egentligen ingen rätt det är bara en sas. 

Den kommer från en kokbok där man kombinerar mat och vin. Rätten heter Stekt hälleflundra med paprikasas. Det roliga med rätten är att den är kombinerad med ett vin här ifrån Anjou. Ett litet, litet område som tillverkar vita viner i smakliga upplagor, det är oftast biodynamiskt och lite hokus pokus kring skördningen.

- Savennières heter området.

Receptet (frän boken Kombinera mat och vin)
4 pers
4 hälleflundra kotletter (700 gr) eller som sagt, annan vit fast fisk
salt och peppar

Paprikasas

1 röd paprika
1 dl torrt vitt vin
1 fisk buljongtärning
2 dl crème fraîche
1 dl grädde 

Värm grillelementet i ugnen till högsta värme. Dela paprikan på längden. Ta bort kärnorna. Sätt paprikan med skalsidan upp riktigt nära grillelementet. Lat skalet bli bubbligt och svartbränt. Ta ut paprikan och lägg den i en skal. Täck genast med plastfilm. (Den går lättare att skala sedan) Dra bort skalet från paprikan när den svalnat.
Kör paprikan och vinet i matberedaren till en slät puré (eller med stavmixern). Koka upp purén i en kastrull tillsammans med buljongtärningen, crème fraîche och grädde. 
Sjud på svag värme i 5-10 minuter.

Stek hälleflundran på medelhög värme ca: 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Servera hälleflundran med sasen och ris eller pressad potatis.

Jag gillar att ha lite grönsaksjulienne till fisken. Igar hade vi smörstekta purjolökstrimlor och morötter.






Och vinet, från Clos du Papillon. 
-Oh la la...







Min fina julklapp, en grönsakssvarv.





Voilà, ser ni sa tjusigt det blir!




Och innan middagen fick vi lite nykokta havskräftor.








Smarrigt, smarrigt!







Lördagkväll hos oss. Först brakmiddag och sedan fotbollskväll med smagodis! 
C'est beau la vie!





Och nu är det söndag och jag maste skynda mig pa att förbereda middagen, för här har vi SM-final ishockey pa gang. Yeah.

Efter lite trix och fix ska vi visst kunna se 
ishockeyfinalen pa TV:n.

Hög tid att trä grillspett med andra ord.

Ses snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar