I lördags testade vi en ny rätt. Det blev så himla lyckat så jag skriver in dem på en gång. Kanske något för midsommarmenyn.
Det var i helgen det förresten, för idag kan man då rakt inte tro att det är sommar på gång. Termometern visar på 23 grader, men det är mulet och grått. Jag grävde till och med fram ett par strumpbyxor ur lådan.
Nu är det bara tre veckor kvar till sommarlov. Det ska bli såååå skönt. Det är rätt trötta barn nu och proven duggar tätt så här i slutet av terminen.
Och så är det alla dessa inskrivningar till nästa års aktiviteter. Läkarbesök för friskhetsintyg och långa köer till inskrivningsdiskarna. Men, men. Inte mycket att gör något åt.
Jag ville överraska barnen med nybakade frallor till frukost i morse, så jag gick upp lite extra tidigt för att hinna klart.
De ser trötta ut i alla fall tycker jag.
Som sagt, här kommer lite grillidéer som jag ursprungligen har hittat in en gammal Elle Mat och Vin.
Ört och vitlöksgrillade lammracks
4 personer
1-1,5 kg lammracks (jag tog skivor av lammstek och vanliga karrékotletter)
marinad:
1 citron, ekologisk
2 vitlöksklyftor
1 dl blandade örter (basilika, rosmarin, persilja)
1 msk grillkrydda
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Tvätta citronen och riv skalet på den fina delen av ett rivjärn. Blanda med finhackad vitlök, örter och grillkrydda. Smaka av med salt och peppar.
Lägg köttet på ett fat och blanda med marinaden. Låt stå kallt en stund.
Köttet grillas sedan på utegrillen cirka 3 minuter på varje sida. Börja med fläsket om ni vill testa med karréisar.
Servera med lättkokta primörer och Aioli.
1 kg blandade primörer.
Jag hade rödbetor, morötter, haricot vert och färskpotatis.
Koka grönsakerna i saltat vatten, Håll koll så att de inte blir överkokta, det ska vara lite tuggmoststånd kvar (förrutom färskpotatisen som ska vara genomkokt)
Rödbetorna tar längst tid. Morötterna går lite snabbare än potatisen och haricot verts behöver bara några minuter.
Aioli på minuten med stavmixern:
1 ägg
1 tsk senap
1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
2 dl rapsolja, eller blanda raps och olivolja.
1 riven vitlöksklyfta eller mindre.
Knäck ägget i en tillbringare, Jag brukar använda ett litersmått i rostfritt stål. Tillsätt alla övriga ingredienser utom oljan. Blanda.
Tillsätt oljan in en tunn stråle. Använd stavmixern och se till att oljan jobbas in ordentligt i aiolin.
Salta och peppra.
Dessert:
Farmors sockerkaka med grädde och bär.
Den absolut bästa sockerkakan får man om man tar farmor Edits sockerkaksrecept och gräddar i farmor Valborgs sockerkaksform. Har ni en gammal sockerkaksform i aluminium? Inte det. Spring till Myrorna eller någon annan second hand affär och
köp er en riktigt gammal och inbakad.
köp er en riktigt gammal och inbakad.
Kan vara det bästa köpet någonsin. Tips, tips :)
2 ägg
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Till servering:
2 dl förska bär
2 dl vispad grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och blanda i vattnet. Låt koka upp.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och blanda ner i äggsmeten tillsammans med smör-vattnet.
Häll smeten i smord och liiiite bröad from (jag gillar inte kakor som har för mycket ströbröd runt sig)
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Jag satte in sockerkakan i ugnen precis när vi började äta varmrätt. Älskar när sockerkakan är alldeles, alldeles nybakad,
gärna lite ljummen.
Servera med lättvispad grädde och bär och
ett litet glas iskall punch.
ett litet glas iskall punch.
mums!
Det var lördagskvällen det.
Nu blir det vardagslunk.
Och nej vi firar inte midsommar här.
Så det är en helt vanlig vecka i juni.
Imorgon önskar vi varandra lycka till när vi Springer Scania milen tillsammans.
Det ska bli kul! Heja oss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar