13 juni 2015

STRUKTUR OCH ORDNING

Hoppsan, det blev visst inget av inlägget från igår. Här kommer det i alla fall en dag för sent. 

Efter den fredagliga pratstunden med kära mor, där jag helt otippat, dissade min nya äppeldator, allt det där som jag velat skrika sååå många gånger bubblade plötsligt upp och jag fick äntligen vräka ur mig hur hmm, oanvändarvänlig jag tycker att den är. Mohahaha!
Därefter bestämde jag mig för att börja blogga från min gamla dator igen. Och då kommer dessutom prickarna på ÅÄoch Ö tillbaka. Så nu blir det mer lättläst igen, i alla fall tills jag bestämmer mig för att sluta fred med den andra. 

Jag kom visst av mig lite, med bloggandet... Jag har i alla fall försökt att strukturera upp mina recept lite mer. Mest för att jag själv ska hitta igen dem. Det har visat sig vara rätt så smidigt att samla ihop sina favoriter här på bloggen. Dessutom blir det visst mer ordning och reda också. Det säger i alla fall mannen. 
Jag har ju alltid ett litet skimmer av, låt oss kalla det ordnat kaos när jag jobbar. Särskilt i köket. Men det kanske är så att det till slut blir ohållbart med alla lösa receptblad? För en tid sedan under min flamberingsperiod fick vi tillexempel vidta särskilda åtgärder innan vi vågade släppa loss flammorna. 
Idag hann städerskan knappt stänga ytterdörren innan jag hade rasslat loss på en bulldeg. I ungefär tre sekunder var det rent och fint i köket. Mannen föreslår alltid att vi ska ta hämtmat när städerskan har varit här. Förstår inte varför.
Det jag skulle komma fram till här i strukturerandet är att jag ska försöka samla alla maträtter som jag lagar, här på bloggen (om de är goda såklart). Så håll till godo. 

-Och provlaga gärna!

Idag blev det som sagt Rimbobullar och de fick betyg 8,5 av Erik och det får man klassa som ett ganska gott betyg. De enda 10 poängarna som vi har funnit hittills, enligt sonen alltså, det är kanelbullarna från IKEA. 
No comments. 
När jag ändå är i farten så ska jag villigt erkänna att han också helt utan pardon har berättat för mig att maten på kantinen i skolan är myyyycket godare än min. 

Häpp.

20-25 bullar
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör 
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 250 ° Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.






Rör samman alla ingredienserna till fyllningen och lägg en klick mitt på varje fyrkant. 
Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. 
Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. 
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.




Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. 

Låt bullarna kallna utan bakduk. 
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.


Näe, nu ska jag kila och fixa lite fredagsmys. Ni får se vad det blev senare. Jag har massor av nya rätter att prova i helgen. Hoppas bara att det blir bra grillväder :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar