3 januari 2018

Att göra den perfekta hamburgaren

Det kan tyckas enkelt att göra en hamburgare. Ju finare hamburgare dessto mindre ingredienser. Hundra procent nötkött ska det visst vara.

Personligen är jag inte så noga med vilket kött det är. Huvudsaken är att det är tillräckligt med fett i köttet så att man får en saftig hamburgare.
Hittills så måste jag ändå säga att resultatet har varit varierat. En annan utmaning med hamburgare att ju större själva burgaren är dessto större utrymme behöver den. Jo, mannens målbild för den optimala hamburgaren är stora saftiga biffar som matchar hamburgerbröd i storlek XL och i och med att vi inte (ännu) har ett stekbord utan en helt vanlig spis, som numera, bland alla ny -topprenoverade kök är av den allra minsta sorten. Detta gör att det alltid trasslar till sig lite när det ska serveras nygrillade hamburgare till alla samtidigt.
Men idag, efter diverse googlande så kunde jag för första gången stoltsera med både varma och saftiga hamburgare till alla samtidigt.

Till 4 stora hamburgare:

800 gr nötfärs. Min hade en fetthalt på 15%.
12 gr salt
2 gr svartpeppar, grovmald

Blanda ihop nötfärs, salt och svartpeppar.
Forma till en rulle. Försök att få den så kompakt som möjligt.

Skär i 4 tjocka skivor och platta ut dem till önskad storlek.

Hetta upp en stekpanna/grillpanna så att den blir så varm att det ryker.

Lägg i hamburgarna, det behövs inget fett i pannan. Överse det hela med en stekspade i högsta hugg i så att du kan platta till burgarna om de drar ihop sig.

Vänd hamburgarna och stek tills de är ca: 45-50 grader.

Lyft upp hamburgarna ur pannan och låt de vila 5 minuter. Jag la mina på en plåt. Denna kväll gjorde jag 10 hamburgare så jag stekte dem 4 och 4 så det tog med andra ord 3 varv i stekpannan innan jag var klar.
Värm upp ugnen till 200 grader. När hamburgarna vilat klart sätter du in dem i ugnen och låter dem vara inne i ugnen ca: 1 min. Om du vill göra en cheese royal så kan du passa på att lägga på några ostskivor nu, så smälter de så där perfekt i ugnsvärmen.

Det var det hela.
Saftigt och Synkat!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar