En ny vecka har kickat igång. Första måndagen i december bjuder på en långpanna fylld med vitaminer. Precis vad man behöver så här års.
Redan i morse la jag kycklingen i en marinad och jag riktigt längtade tills jag skulle få ställa fram middagen på bordet. Jag tänkte att nu kommer familjen att bli så glada när jag serverar en nyttig måndagmiddag, som en liten nystart efter helgens utsvävningar.
Jag tänkte mig glada tillrop som; Jippiii!!! Världens bästa mamma, -Är det verkligen rotfrukter och kyckling du bjuder på?
Äsch, så blev så klart inte. Men när barnen knorrar som värst över nyttigheterna i långpannan, då säger jag blunda och räkna till hundra. Och det är nästan exakt så snabbt som det går att lasta fram min nödläsning. Couscous. Bara att koka upp vatten och lägga i grynen. Låt svälla en stund och sedan -varsågoda barn! Det passar till allting.
Maken tyckte i alla fall att det var gott med orginaltillbehören. Och jag med!
Kyckling med rotfrukter och granatäpple 4 personer
Om man har tid:
Lägg en delad kyckling eller 1kg kycklingdelar i plastpåse. Häll i 1/2 dl olivolja, 1/2 dl balsamvinäger, 1/2 dl soja 2 tsk provensalsk kryddblandning alt. torkad timjan.
Skaka påsen och låt ligga i kylskåpet.
Drygt 2 timmar innan maten ska stå på bordet tar man ut kycklingen och lägger i en liten långpanna och stoppar in i ugnen på 125 gr ca: 1,5 timmar.
Om man inte vill steka kycklingen så länge så Steker man kycklingen i stekpanna först och sedan följer man receptet nedan.
Till kycklingen serverar man rotfrukter och till det behövs:
700 gr morötter (jag hade både vanliga och lila morötter)
300 gr palsternacka ( i orginalreceptet är det 500 gr av vardera, men jag gillar morötter lite mer...)
8 torkade aprikoser
1 dl torkade tranbär
1 dl hackade nötter (jag blandade mandel och hasselnöt)
1 granatäpple
till serveringen hade vi turkisk yougurt och fetaost
Gör så här:
Skala och dela morötter och palsternacka dela i bitar. Blanda med olivolja och salta och peppra.
När kycklingen har varit i ugnen ca: 1,5 timmar tar man ut den.
Höj ugnsvärmen till 200 grader och stoppa in rotfrukterna i ugnen. Efter ca: 15 minuter lägger man kycklingen på grönsakerna och låter det hela gå i ca: 15 minuter till.
I slutet av tiden kanske 5 minuter innan allt är klart strör man på nötterna så att de blir lite lätt rostade.
Efter ca: 30 minuter är allt klart. Ta då ut långpannan ur ugnen och strö på de torkade frukterna samt granatäppelkärnorna.
Servera med turkisk yougurt och fetaost.
Receptet kommer ursprungligen från tidningen Elle, men jag har ändrat om lite...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar