Vad håller ni på med kanske man kan undra. En ofrivillig bloggpaus på flera dagar. Ja, ibland räcker tiden bara inte till.
Men nu när maken är bortrest och barnen sover njuter jag av att ha en liten stund för mig själv och då tänkte jag att det faktiskt är på tiden att jag skickar ut ett litet livstecken. Men jag tittar bara in en liiiiten stund, för jag måste också hinna med att plocka undan pepparkaksbaket som precis har avslutats och sedan ska jag också hinna med att tända lite ljus och ta en liten kvällsglögg. Så det så, det är jag verkligen värd!
så här såg det ut hos oss i går. Den uppmärksamme kanske noterar att jag har möblerat om i vardagsrummen. Jag har svängt om och bytt plats på soffgruppen och matgruppen. Så nu kan man äta middag med utsikt mot trädgården och kanske, kanske kan man få en liten glimt av floden mellan träden. Jo, de har börjat tappa sina löv nu och då blir det lite öppnare ner mot vattnet.
Erik har så länge önskat att vi ska göra en stoooor kyckling i ugnen
ugnen. Och det gjorde vi igår.
-Den ska vara så där stor och brun som i tecknade filmer!
Jag fick tag på en majskyckling som vägde 2 kg och den gjorde vi enligt Julia Childs alla regler; smör, ösning och kärlek fick den under sina två timmar i ugnen.
Till det serverades hasselbackspotatis och en örtsås. Hela maträtten tror jag påminde om den kyckling som fanns på menyn när Edsbacka krog öppnade 1983. Jag har läst det i alla fall.
Jag lägger ut receptet på såsen som är supersmarrig. Ursprungsreceptet kommer från Allt om mat och serverades då till oxfilé. Jag har modifierat lite i receptet och anpassat så att det ska passa till kyckling
Örtsås:
2 finhackade schalottenlökar
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 tsk provensalska örter som innehåller timjan
2 tsk torkad dragon
1 dl torrt vitt vin
1-2 msk kycklingfond (smaka av)
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl cremefraiche
1 tsk balsamvinäger
Fräs löken i smöret så att den blir mjuk, men utan att den får färg.
Tillsätt tomatpuré och örter
Blanda i vin, vatten, kycklingfond, grädde och balsamvinäger. Låt allt koka i 30 minuter.
När såsen är klar tillsätt cremefraichen och koka upp. (Jag brukar aldrig tillsätt cremefraiche från början om såsen ska koka länge, för jag tror alltid att den ska skära sig. Trots att jag alltid använder den feta sorten). Peppra lite. Det brukar vara helt perfekt salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar