Frihet kan vara så enkelt som en liten bil eller att göra en middag som sköter sig själv i ugnen.
Jag känner mig generös idag och bjuder på båda delarna.
Nu är den här lilla pärlan. För någon vecka sedan la jag en handpenning på en liten bil och idag fick jag äntligen hämta den. Det tog sin lilla tid med administrationen kring detta. Försäkring och betalningslänk via banken, kontrollering av körkort och bostadsadresser och verifikat hit och dit.
Men nu så. Nu är jag mobil igen :)
Det var också en väldigt passande dag att få inviga sin bil på. Det regnade nämligen periodvis riktigt ordentligt och vi som alltid brukar cykla till basketträningen kunde ju bara hoppa in i bilen istället. Barnen tjöt av lycka!
Hösten börjar göra sig påmind och vi har fått uppleva ganska många regniga mornar den senaste tiden. E & E som har varit så tappra och accepterat att det är vi som är de ovanliga här har börjat knorra lite grann och tycker att det är lite väl udda att cykla i spöregn. Cykeln kommer nog även fortsättningsvis vara vårt huvudsakliga transportmedel när vi rör oss här i byn, men de återstående dagarna den här veckan har jag lovat mina gullungar att de ska få skjuts till skolan.
Voilá ma novelle voiture française.
En flaska champagne fick jag också av bilaffären!
Och så var det det här om mat som lagar sig själv. Tanken var att jag skulle suktas med ett fint foto på dagens tretimmars anka. Den som jag stoppade i ugnen innan vi åkte till basketen och som smakade fantastiskt när vi kom hem. Men alla var vrålhungriga och det sa bara slurp så var allt slut.
Receptet är i alla fall superenkelt.
Jag hade ett paket anklår, drygt 1 kg. Jag la köttet i en ugnsform med lock. Saltade och pepprade och innan jag la på locket stoppade jag ner en klyftad apelsin. Ugnen hade jag på 150 grader.
Efter 3½ timme var ankan klar. Jag tog upp den och silade skyn som fanns i grytan. Av stekskyn gjorde jag såsen:
Steksky (Jag fick ungefär 3 dl sky)
1 apelsin
1 dl grädde
½ dl portvin
ev. 1 buljongtärning. (Jag behövde inte tillsätta någon extra buljong).
lite soja
lite maizenamjöl att reda såsen med
Blanda stekskyn med saften av en apelsin och portvin. Låt koka ned till ca: 3 dl.
Red av med lite maizenamjöl.
Tillsätt grädden och sojan.
Om man önskar mer sås kan man ta lite mer grädde och -eller vatten
Till ankan hade vi Potatiskaka -Pommes Anna och rostad sötpotatis.
Potatiskakan hade jag förberett redan på morgonen genom att göra den nästan helt klar. När ankan var färdig höjde jag temperaturen på ugnen till 225 grader och stoppade in potatiskakan. Efter ca: 20 minuter var den genomvarm och hade fått en fin gyllenbrun färg.
Det var dagens middagstips.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar