20 november 2013

ALLEZ LES BLUES OCH EN FÖRLORARE

Lite trötta så här på morgonen efter är vi allt. Det var fotbollskväll igår. Tyvärr så kunde vi inte titta på Sveriges match då den visades på en kanal som vi inte har. Och det är så oförtjänt att vi inte kunde se matchen igår. Hela fredagskvällen ägnades till att installera Canal+, för där skulle Portugal - Sverige visas. Och P knappade fram och tillbaka med fjärrkontrollen och accepterade och accepterade alla olika förslag som kom upp. Vi andra satt redo med godis och chips och mysbyxorna var på. Sååå mysigt! Och mysigt var det men ingen fotboll kunde vi se. Nix, administrationen kring installationen kunde ta upp till 48 timmar och det gjorde det. Typ 47,5 timmar.
Men nu har vi Canal +, för ett helt år framåt, så det så. 
Igår var vi ladde igen. Kladdkakan som Erik bakade i måndags fick följa med upp till TV-soffan. Och, ja mysbyxan på och allt det där. Vi var grymt redo för en spännande match. Typiskt bara att matchen igår, Sverige - Portugal visades på den andra franska sportkanalen. I ett svagt ögonblick när jag nästan hade fått ett hål i huvudet av E:s upprepande -går det inte att se matchen, mamma? Ja, just det,  jag kanske inte sa det, men P var ute på jobbmiddag så jag hade ensam mandatet över fjärrkontrollen. I alla fall så kikade jag in på sportkanal nr 2 och tack och lov så han jag se att på denna kanal så kunde fördröjningen mellan accept fram tills att man faktiskt kan se kanalen vara upp till 4 dygn. Så det blev ingen Sverigematch för oss.
Istället slog vi på franska kanal 1 och följde med spänning Frankrike - Ukraina och det var inte så dumt det heller. Stämningen på Stade de France räckte ända hem till oss.

Idag väntar tvättstugan på mig. I helgen tvättade jag cirka hundra maskiner och nu väntar allt på att bli vikt till prydliga högar...






























Sedan ska jag ta hand om söndagens förlorare. Jo, det var nämligen frysresning i söndags och jag hade en kyckling och en fläskfilé och av dessa två gjorde vi sedan en omröstning.
Det var Gräddig timjankyckling med tagliatelle eller Pepparstek på fläskfilé med ugnsrostad potatis.
Kycklingen vann så idag blir det fläskfilé med grönpepparsås till middag.
En rejäl middag brukar vara uppskattad efter basketträningen!


Här kommer recepten för den som önskar :)

Gräddig timjan kyckling 4 personer

1 färsk eller tinad kyckling på ca: 1,2 kg
1 tsk salt
svartpeppar
1 knippa persilja
2 schalottenlökar
2 tsk timjan
2 dl Creme fraîche
1 dl mellan -eller matlagningsgrädde
1 dl hönsbuljong
1 msk smör

Sätt ugnen på 200 gr. Klyv kycklingen i 2 halvor. Gnid in en blandning av salt och peppar runt om. Fördela persiljan med stjälk och allt inuti varje halva (jag hade ingen persilja hemma i söndags och det går bra utan också)
Lägg kycklinbitarna med skinnsidan upp i en smord ugnsfast form.
Finhacka schalottenlöken. Blanda hackad lök med timjan, creme fraîche, grädde och hönsbuljong. Häll blandnigen över kycklinghalvorna. Klicka ut smöret på kycklingen.
Stek kycklingen mitt i ugnen i ca: 45 minuter. Ös flera gånger under stektiden.
Servera kycklingen med tagliatelle.

receptet kommer från boken kombinera Mat och vin.


Fläskfilé med pepparsås 4 personer

Skär fläskfilén i bitar och tryck ut till fina biffar.
Salta och peppra med rostad vitpeppar.
Stek sedan biffarna i smör i het panna.

Pepparsås:
Rosta 2 msk vitpeppar i ugnen, 150 grader i ca: 10 minuter och krossa den sedan grovt.
0,5 msk grönpeppar
1 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
0,5 msk torkad dragon
2 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
0,5 msk kalvfond + ca: 2,5 dl vatten

Fräs grönpeppar, dragon och lite vitpeppar (den blir ganska mild efter rostningen, men ta lite i taget beroende på hur stark sås man vill ha. Kanske 1 tsk?)
slå på konjak, vin, kalvfond och vatten. Låt koka ca: 10 min.
Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare ca: 10 min.

Servera såsen till fläskfilén och ugnsrostad potatis.

Receptet på pepparsåsen kommer från Leif Mannerström, men jag har förenklat det lite...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar