3 november 2013

PEPERONCINI

En liten paus på bloggen har det varit. Jamen, det var inte meningen men, jag har varit strängt upptagen med finbesök.
Så äntligen kom de. Kära familjemedlemmar från Sverige. Och det blev fullt och härligt i hela huset.
P hade tagit ledigt från jobbet så vi hade tid att åka runt och se oss omkring i Loiredalen. Små dagsutflykter och lite shopping har fyllt våra dagar. Och på kvällen blev det långa middagar och gott vin och jag tänker att det är precis då som jag trivs som bäst.

Våra snälla gäster hade också med sig svenska godsaker som vi nu efter några månader börjar sakna alldeles särskilt. Det var Ahlgrens godisbilar, Polarkakor, Ansjovis och choklad. Och mitt i högen av beställningsvaror så dök det upp en liten påse med peperoncini. Nä, de kommer inte från Sverige och jag har inte tänkt på dem ett endaste dugg på flera år, men nu när en snäll moster hade varit i Rom och fått den goda idén att skicka över en påse till Frankrike, så kom de hem till oss.
Igår fick de komma till pass till vår lördagspasta. En riktig familjepasta blev det och de små fina peproncinisarna gjorde verkligen susen. Tusen tack för den fina presenten bästa, bästa "moster L".

VÅR FAMILJS RÄKPASTA
Denna pasta är en sådan där rätt som man kan plocka fram när familjen är riktigt hungrig. Den är inte det minsta elegant eller sofistikerad bara galet god och mättande.






































Till 4 personer

500 gr linguini eller spagetti
ev. 2 paket mozarella
olivolja att ringla över den färdiga pastarätten
parmesanost

Tomatsås:
1 burk krossade tomater (gärna någon sort som man vet är riktigt god)
1 - 2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
ev. lite vatten eller vitt vin
1 nypa socker
salt och peppar

Räkor:
500 gr räkor (Om alla i familjen älskar räkor kan man ta lite mer).
2-3 vitlöksklyftor
2 peperoncini
½ dl olivolja


Börja med att koka en tomatsås:
Dela vitlöksklyftan/klyftorna i 2 delar.
Hetta upp oljan i en gryta.
Lägg i vitlöken och låt fräsa utan att den får färg. Tillsätt tomaterna och låt allt småkoka ca: 30 min.
Om såsen blir för tjock, tillsätt lite vatten eller vitt vin.
När tomatsåsen har puttrat i ca: 30 minuter är det dags att plocka upp vitlöksklyftorna och smaka av med lite socker, salt och peppar.

Under tiden som tomatsåsen puttrar på spisen så förbereder man räkorna. 
Skala räkorna. Jag brukar ta bort allt skal utom "stjärtfenan".
Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt.

Sätt på pastavattnet. Kom ihåg att salta enl. anvisningen på paketet. Det brukar vara ½ msk salt per liter vatten. Då blir pastan perfekt.
När vattnet kokar, lägg i pastan och koka en minut mindre än vad som står på paketet.

När pastan är i vattnet är det dags att steka räkorna.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
Lägg i vitlöken och låt den fräsa utan att den tar färg.
Lägg i peperoncini och sedan räkorna. Låt steka ca: 3 minuter så att allt blir riktigt hett.
Det är just till dessa räkor som de små torkade chilifrukterna är så superba. Jag har under flera år, i brist på äkta vara ersatt dem med sambal oelek, men nu efter att återigen ha ätit med peperoncini måste jag tyvärr säga att de inte är ersättliga. Räkorna igår blev verkligen extra goda.

Slå pastan i ett durkslag, men spar lite av pastavattnet. Låt tomatsåsen få ett uppkok och lägg sedan pastan i tomatsåsen, nu om man tycker att allt blir som en stor klump kan man slå på lite av pastavattnet.

Servera direkt ur grytan eller lägg upp allt på ett uppläggningsfat. Vi är förtjusta i mozzarellaost, så jag brukar blanda i 2 bollar mozarella som jag fördelar direkt i grytan med pasta och tomatsås.
Som sista åtgärd ringlar man över lite olivolja.
Klart att servera tillsammans med de vitlöksfrästa räkorna och parmesanost.
(Javisst, man kan också blanda räkorna i pastan, men hos oss är det ungefär varannan gång som något av barnen vill ha räkor).















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar