27 november 2013

LÅNGKOK

Vad passar väl bättre än att göra ett riktigt långkok en ledig dag? Ikväll blir det Italiensk ragu till middag. Och bland säkert tusen och åter tusentals recept så har jag fastnat för ett väldigt enkelt. Jag tar bara en bit högrev som jag delar i stora bitar alt. färdiga grytbitar. Jag bryner köttet i olivolja och tillsätter sedan hackad gul lök, tomatpuré, rött vin, krossade tomater, lagerblad och lite salt. Sedan låter jag grytan puttra på svag värme på spisen hela dagen. Jag lyfter på locket lite då och då för att se att såsen inte blir för tjock. I så fall slår jag på lite vatten.
Nu har jag precis skjutsat barnen till basketträningen och jag sitter i lugn och ro och gör just ingenting alls. Alltmedan ragun puttrar på spisen.
När maken kommer hem kl. 19.00 står middagen på bordet. Jag serverar ragun med färsk pasta, ricottaost och drivor av nyriven parmesanost. 
Barnen är nyduschade och fina och själv sitter jag med nymålade naglar. 
Vi berättar om dagen och allt vi har hunnit med. Gjort läxor och bakat saffransbullar och spelat spel och ditten och datten och slutligen iväg på basket.
Och när maken ser så där stolt ut över sin harmoniska och flitiga familj, då precis när han tänker fråga hur vi också har hunnit med att göra en sådan fantastisk ragu. Då byter jag samtalsämne och säger:
-Älskling, hur har din dag varit? och så kommer han att bli så förvånad att vi överhuvudtaget undrar så han kommer alldeles av sig... och hemligheten om hur lite möda ett långkok innebär förblir väl bevarad.












Här kommer receptet på Ragun

















500 gr kött. I orginalreceptet ingår både nöt och fläsk. Men jag brukar bara ta nöt. Samt om man har tillgång till en färsk korv, Salciccia.
1 gul lök
2 msk tomatpuré
ca: 2 dl rött vin
2 burkar krossade tomater
2 lagerblad
salt, peppar
olivolja

Gör så här:
Salta och peppra köttet. Bryn köttet i olivoljan. Hacka löken och lägg i grytan. Var försiktig så att den inte bränns, den ska bara "svettas". Häll över vinet och låt koka in till hälften.
Tillsätt tomatpurén och de krossade tomaterna. Rör om och låt puttra i minst 5 timmar på svag värme.
Titta till grytan någon gång ibland för att se så att det inte kokar torrt. Tillsätt i så fall lite vatten.
Om man tycker om är det också gott att lägga i en knippe färsk basilika innan man lägger på locket.

Servera med nykokt tagliatelle. I Napolitanska recept skrivs nästan alltid att man ska ha en pasta med hål i tex. Mezze Maniche eller Ziti. Det blir gott vad man än väljer. Personligen föredrar jag bara en pasta som är lite "grövre".
Barnen tycker om såsen lite krämig och jag serverar därför både ricottaost och riven parmesan till.

Blanda pastan med såsen, ringla lite god olivolja över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar