Varje dag gör vi små cykelturer och ser oss omkring i vår by. Nu tror vi att vi har hittat den snabbaste vägen till skolan. Problemet är bara att den snabbaste vägen också är den brantaste och ditvägen innebär uppförsbacke -rejält uppför. Erik är inne på att det är bättre att ta en längre men plattare väg istället.
Barnen börjar så smått
att förbereda sig för skolan och vi har inhandlat allt skolmaterial. Här
måste man själv köpa de skolsaker som man kommer att behöva under året.
Alltifrån pennor, pärmar, plastfickor osv.
Scania har också
tillgodosett oss med en franskafröken. Hon heter Francoise och henne kommer vi
att träffa i princip varje dag under våra år här i Frankrike. Nu fram tills att skolan börjar undervisar hon barnen här hemma på förmiddagarna. När
terminen sedan sätter igång kommer hon hit efter skolans slut för att hjälpa
barnen med läxorna. Inte ens fredagkvällarna är fria, men lika bra att göra bort läxorna på en gång så slipper man tänka på det under helgen.
Det sköna med att vara
ledig är att man också hinner med att göra det man tycker är roligt. Sånt som
man annars alltid tänker att om jag hade tid så skulle jag göra ditten och
datten. I mitt fall är det som bekant nästan alltid något som kan räknas till
hushållsarbete med undantag för tvättning.
”Det goda franska köket”
av Julia Child är en bok som jag har haft i en herrans massa år men som jag
inte har lagat speciellt mycket ur. Recepten är lite krångliga och
listan för ingredienser är ganska diger även om det bara är något pyttelitet man ska
laga. Det är kanske därför den hittills mestadels tjänat som kvällslektyr?
Här finns i alla fall
grunden till det franska köket. Om man tillexempel råkar ha en anka till övers
så kan man med bokens hjälp både stuffa den och tillreda den allra elegantaste
lilla patén. Dessutom får man också reda på vilket vin som passar till.
Brilliant alltså!
Det här inlägget skulle
ju handla om Crêpes eller plättar eller pannkakor. Kärt barn har många namn.
Hur som helst så kallas dessa skapelser Crêpes i Frankrike. De crêpes som vi
hittills har kommit i kontakt med har varit söta. Med salt fyllning kallas de
Galetter, men då är smeten inte av vete utan av bovete, vilket ger en helt
annan karaktär.
Om man ska äta crêpes
till lunch måste man göra iordning smeten direkt när man vaknar på morgonen,
annars blir inte själva konsistensen på crêpen rätt. Den blir mer som en
pannkaka.
Det fina i det hela är
att det inte gör något ifall man skulle vilja förbereda sina crêpes dagen
innan. Att göra smeten på kvällen och grädda dagen efter blir också hur bra som
helst.
Så om ni också har en liten stund över (jag vet provocerande) så vill jag dela med mig av ett recept på crêpes som jag tycker blir väldigt goda.
3 ägg
3 dl vetemjöl
50 gr smör
1 nypa salt
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
smör till stekning
Vispa äggen fluffiga. Tillsägg vetemjölet lite i taget och vispa tills alla klumpar löst sig.
(Det är lite knepigt att vispa in allt mjöl utan att det blir klumpar, om det blir klumpar kan man göra som Julia Child och helt enkelt köra smeten i mixern)
Tillsätt smör och salt. Vispa samman.
Häll till sist ner mjölk och vatten och vispa ihop till en lös pannkakssmet. (Det är nu ni kan ta till tricket med mixern ifall det inte har ordnat till sig med klumparna)
Ställ smeten i kylen att svälla minst 1 timma.
Stek crêpen i smör i stekpanna, de ska vara riktigt tunna tycker jag.
Elsa äter helst sina crêpes på franskt vis med citron och socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar