25 augusti 2013

INTERNET OCH LAX

Efter två eftermiddagar på Orange France, det här landets motsvarighet till Telia, så har vi så äntligen fått tillgång till Internet igen! Det blev en uppvisning i administration utan dess like. För att bli betrodd om denna kan tyckas lilla tjänst så var vi tvungna att visa upp våra nya franska bankkontonummer och pass.
-Och hade man inte vetat, utan bara stuckit in huvudet och bortsett från alla telefoner så skulle man kunna tro att det var asyl vi sökte. Blankett efter blankett fylldes och kön för betjäning ringlade sig lång i den trettigradiga värmen. Det är lite svårt att säga hur turordningen här egentligen fungerar. Mest desperat tenderar att gå först.
Vi har ju tidigare övat på vår affärsfranska när vi beställt en ny soffa till vår altan. (Den som vi hade köpt och som skulle stå här när vi flyttade in har ju tyvärr blivit stulen). Det visade sig vara rena rama barnleken att att sätta ihop en loungesoffa med hörn och schässlongdelar på franska, ja, vi har i och för sig inte sett hur den ser ut än då det tydligen är lite problem med leveransen från Marseille.
Att beställa Internet på franska är en annan historia. Vi har i alla fall lyckats få ihop ett paket med TV, Bredband, Telefon och en mobiltelefon till mig. Jag återkommer så snart telefonen är på kopplad med telefonnummer. Kanske inte sa det? Informationen från Orange var att det kan ta upp till tre veckor innan allt är klart.

Ikväll, endast några dagar senare så har vi i alla fall Internet och Bloggen är därmed återuppstånden :)

Vi firade att vår värld nu åter är ITanpassad med lite god lax. Receptet ser ni nedan. Receptet tror jag att jag ursprungligen har hittat i en bok av den kände kocken Mathias Dahlgren. Jag har ändrat om lite i det eftersom jag alltid måste ha sista ordet. Hela familjen njöt och mumsade och det blev inte en endaste liten smula kvar!

Ingredienser för 4 personer:




600 gr laxfilé
0,5 dl teriyakisås

Citronsås:
1 citron
2 dl vitt vin
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
100 gr smör
salt och peppar

400 gr papadelle pasta
2 morötter
1 purjolök
3 nävar haricot vert

Skär laxen i portionsbitar, salta och halstra runt om. Täck bitarna med teryakisåsen.
Skölj, skala och skär grönsakerna i strimlor. Jag gjorde mina i samma storlek som pastan.
Sätt ugnen på 175 grader och sätt på pastavattnet.
Tvätta citronen väl, riv skalet och pressa ur saften. Häll det i en kastrull med vin och grovhackad lök och vitlök . Koka ihop till hälften. Sila såsen och tillsätt grädden.
Stek laxen klar i ugnen ca: 10-12 minuter.
Koka pastan enl. anvisningarna på paketet.
Stek grönsakerna i lite smör.
Gör klar såsen. Koka upp såsen tillsammans med grädden. Ta kastrullen från värmen och vispa ned smöret, lite i taget. (Jag tog fram mitt smör lite tidigare så att det hann bli rumsvarmt) Salta och peppra. När smöret är tillsatt kan man inte värma såsen mer så det är bra om man kan tajma detta med laxen och pastan.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar