Puh, äntligen fredag. Sa känns det faktiskt. Snart har vi klarat av en hektisk vecka där vi alla har fatt bekänna färg. Torsdagen visade sig följa samma mönster som övriga dagar denna vecka. Efter middagen "small det till" och man kan undra om det var maten som gjorde oss sa ilskna? Vi åt köttbullar à la Thai och det var sa gott att vi skrapade faten. Men efteråt när vi skulle återuppta läxarbetet sa kunde vi inte hålla sams… Kan det ha varit den starka sasen av röd curry och kokosmjölk? Fast vi tycker sa mycket om varandra sa blir det väl helt enkelt för mycket av det goda ibland?
I morse när jag lämnat barnen på skolan stötte jag ihop med en mamma som har ett barn i samma klass som Erik. Hon såg på pricken vad jag behövde. Kom sa hon. Jag bjuder på kaffe nere på kaféet och sedan går vi till marknaden och handlar. Tänk att de finns pa riktigt, de där människorna som ser och tar sig tid att bry sig om.
Vi gick till kaféet och pratade om allt möjligt. Hon är läkare mamman och noga med att maten vi äter är ekologisk och närproducerad. Hon berättade att frukten och grönsakerna från Spanien är de som är mest besprutade sa om man inte kan köpa ekologiskt sa är det i alla fall bättre att köpa frukt och grönt från något annat land. När jag frågade om det var mycket bekämpningsmedel i vin som inte är ekologisk såg hon dock lite frågande ut. Tills jag kom på att jag antagligen frågat om det finns mycket fisk i vinet… Fisk på franska heter nämligen poisson och gift heter Poison. Sa lika men, ända inte.
På frågan svarade hon att det nog är bättre att dricka ekologiska viner, men att både hon och hennes man älskar att ta ett glas vin och att de bästa vinerna inte alltid är ekologiska.
Sedan konstaterade vi att Leonardo Di Caprio minsann också börjar se äldre ut och plötsligt efter lite gott kaffe och lite prat sa kändes allt mycket bättre och då gör det inget att det regnar. Inte alls. Värmen kommer ända inte utifrån sa här ars.
Sedan gick vi till marknaden och handlade. Hos fagelförsäljaren stannade vi länge och den franska mamman köpte både anka, kycklingfilé och kalkon. Själv bad jag om en kyckling för fyra personer. Han tog upp en kyckling och jag tyckte den såg lite liten ut. Sa jag bad om en större. Den franska mamman förklarade att jag var från Sverige… jaha, sa fagelförsäljaren och letade fram den största kycklingen de hade… Nästan 2 kg vägde den och det är exakt den storlek som man önskar på sin kyckling om man är svensk. Han slog in den omsorgsfullt i ett paket, men när han räckte det till mig såg jag att huvudet satt kvar. Sa jag fick be honom ta bort det. Vi ska inte äta den förrän på söndag och jag vill helst inte ha en kyckling med huvudet kvar i kylen i flera dagar. Nej, där går gränsen för mig när det gäller naturligt och direkt från bonden. Sedan blir det nog mannens jobb att ta bort fötterna för det glömde jag be fagelförsäljaren om…
Elsas katt följde med i tvättmaskinen idag. Den såg sa ledsen ut. Som att den också hade brakat med någon kär och sedan gått ut i regnet en fredagmorgon.
Här kommer receptet på de ilskna köttbullarna. Kan vara bra att ha ett sådant recept på lut. Man vet aldrig när det kan komma till pass.
500 gr Köttfärs
1 ägg
2 tsk potatismjöl eller vanligt mjöl
1/2 tsk salt
svartpeppar
Blanda ihop färsen och rulla till köttbullar. Stek köttbullarna nästan klara i stekpanna.
Sasen
1 burk kokosmjölk (400 gr)
1/2 - 1 msk röd curry
1 msk honung
1 msk fisksas. Den är ju lite speciell i smaken fisksasen. Den behövs för den rätt smaken, men far inte ta över. Börja med lite och ta mer om det behövs. Kanske kan ersätta en del med japansk soja om man inte gillar smaken.
Blanda alla ingredienserna till sasen. Lat koka upp och lägg i Köttbullarna. Lat puttra tills de är klara.
Jag serverade ris och "wokade" grönsaker. Jag steker nästan alltid grönsaker i ugnen. Tycker det är lättare än i stekpanna. Jag har inte riktigt rätt wokteknik tror jag.
I 225 graders ugn stekte jag morotsslantar buketter av broccoli och paprika i strimlor. Först satte jag in morötterna och efter ca: 5 minuter broccolin och paprikan. Jag tycker det är gott om grönsakerna fortfarande är lite krispiga när man tar ut dem.
Som sagt, en perfekt vardagsrätt som går snabbt att göra och som är jättegod. Men pass upp sa att ni inte tar för mycket av den starka sasen. Om ni vill behålla lugnet förstas!
Ikväll ska vi äta moules frites och det känns som ett mer sansat val. Perfekt för en fredag. Och imorgon vaknar vi på gott humör och njuter av att helgen börjar. Mannen kommer hem och vi fyller helgen med ärenden och studiebesök och kärlek. Sa blir det för i helgen är vi snälla igen bade mot varandra och naturen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar