7 september 2013

HELG

Första skolveckan är över och vi pustar ut och njuter av helgen. Visst har det varit lite kämpigt och känslorna är tidvis ganska starka, men på det stora hela har det gått riktigt bra.
Igår fick vi en trevlig inledning på helgen då vi blev bjudna på en liten apéritif hos snälla grannar.
I Frankrike är det väldigt vanligt att man ses på apéritif istället för middag.
Det betyder att man ses på en liten drink innan maten. Till drinken får man lite tilltugg och efter en timme eller två går man hem till sig och äter middag. Apéritifen börjar vid 19-tiden så vid halvniotiden när man är hemma igen gäller det att ha middagen förberedd för då är alla rejält hungriga.

Jag hade förberett en liten räksallad till oss. Det här är ett recept som har hängt med i många år och ibland faller det i glömska. Innan flytten städade jag dock i gömmorna och då kom det fram igen. Det passar särskilt bra på sommaren.
Jag lyxade med färska räkor från marknaden, men  räkorna ska marineras  och stekas innan de blandas ned i salladen så det blir väldans gott även om man använder räkor från frysdisken.



Varm sallad med chilimarinerade wokade räkor

4 portioner

1 kg räkor med skal
0,5 dl olivolja
2 st chilifrukter (eller Sambal Oelek Det är av någon anledning extremt svårt att få tag på chili här)
3 st vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
4 dl couscousgryn
1 l sallad, skuren och blandad
150 gr haricots vert
2 st mangofrukter (eller ett paket fryst)
1 gul paprika
1 dl röd lök, grovhackad
3 dl brödtärningar av vitt bröd, rostade
2 msk äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt

Gör så här:
1. Skala räkorna, kärna ur och finstrimla chilin samt hacka eller strimla vitlöken. Blanda allt med olivoljan och låt räkorna marinera där 1-2 timmar eller till nästa dag, det går också bra.
2. Koka upp grönsaksbuljongen med ca: 1 msk smör. Rör ned couscousgrynen och ta kastrullen från värmen. Lägg på ett lock och låt stå 5-8 minuter.
3. Skär salladen och lägg ut den på ett stort uppläggningsfat. Kärna ur och skär mangon i bitar samt förväll haricots vert (om de är färska) i ca: 1 minut. Skär paprikan i tärningar och grovhacka rödlöken.
4. Fördela haricots vert och mango på salladsbädden. Lägg på couscousgrynen och strö över paprika och rödlök. Hetta upp en stor stek eller wokpanna ordentligt och låt räkorna tillsammans med sin chilimarinad fräsa runt högst 1/2-1 minut så att de blir lagom varma och får lite woksmak.
5. Toppa med räkfräset på salladsfatet och droppa över ett par msk äppelcidervinäger. Strö slutligen över några rostade brödtärningar och servera omgående.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat.


Vi har en lugn helg framför oss. Scania ska göra lastbilar även idag på lördagen så P jobbar på förmiddagen. Innan han åkte till jobbet överaskade han oss med att åka till "vårt" boulangeri. När vi kom upp möttes vi av färska Croissanter.
Finns det något bättre än att börja helgen med gott kaffe, Croissanter och till det lite kokböcker att bläddra i. Mums både för magen och själen.






 













Under natten har vi fått in lite svalare luft, men än går det bra att äta glass :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar