8 september 2013

SPARTIPS

-Mamma hur kunde du?
-Äsch, det är många fler än mamma som har gjort så här. Stämningen är tryckt och jag försöker lätta upp den genom att säga:
-Det är ett jättebra sätt att spara pengar på förstår ni. Jag kommer inte ihåg men, kanske var det Findus som kom på idén? -Att blanda in lite hästkött i lasagnen och på så sätt få lite mer klirr i kassan.
Det har framkommit att jag är starkt misstänkt för att ha gjort detsamma. Fast här snackar vi inte om några micromilligram, nej här har det langats ut fullstora portioner av både biffar och köttfärssås och gud vet vad denna barnfamilj har konsumerat av köttfärs på bara några veckor.

På affären där jag handlar finns det massor av olika köttfärser. Det är köttfärs med olika fetthalter, olika grovlek på malningen och olika storlek på förpackningen. Tänk er allsköns köttfärs på längden och tvären och ta det sedan gånger fem så får vi med alla olika leverantörer också. Fläskfärs och lammfärs är undantagna. Bland långa rader av blänkande viande haches som köttfärs heter på franska har jag fastnat för en låda på 500 gram med en fetthalt på ca: 10%. På förpackningen står det bara chevaux och det har jag tolkat som att butiken vill berätta för mig att det här är kött som har formen av hår. Logiskt eller hur? Ända tills det slog mig att hår på franska heter cheveux. Chevaux betyder hästar...

Ni förstår att det utspelar sig upprörda känslor här just nu.
-Och då har jag ännu inte berättat att Kycklingen som jag bjöd på för någon vecka sedan, poulet, egentligen var höna som heter poule.

Nä, hörni nu pratar vi om något trevligare. Clafoutis tillexempel. En fransk tjockpannkaka som passar extra bra så här års när trädgårdarnas fruktträd dignar som bäst. Den passar bra att servera som efterätt.




Clafoutis

500-600 gr plommon (eller annan stenfrukt)
2 msk socker, gärna cassonadsocker eller råsocker

Till smeten:

4 ägg
4 + 2 msk socker
1 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
3 dl mjölk, eller gärna gräddmjölk
1 dl vetemjöl




















Värm ugnen till 200 gr
Smörj en ugnsform som är ca: 20 x 24 cm. Dela plommonen i halvor. Ta bort kärnorna och skär frukten i klyftor. Lägg ut frukten i formen och strö över socker. Låt stå i ugnen ca: 25 minuter.
Blanda under tiden smeten.
Dela på gulor och vitor. Vispa äggvitor med 2 msk socker och saltet till ett hårt skum.
Vispa gulorna med resten av sockret samt vaniljsockret pösigt. Blanda i mjölk och mjöl.
Vänd ned de vispade äggvitorna i smeten.
Häll smeten över de ugnsbakade plommonen och grädda pannkakan i ugnen ca: 30 minuter.

Om man vill kan man pudra över lite florsocker. Då blir den extra fin.
Servera den avsvalnad, gärna med en klick grädde.


Vi åt vår Clafoutis efter en tallrik morotssoppa, och den mina vänner är ett riktigt spartips!

Morotssoppa

4 portioner

7-8 morötter, knappt 1 kg
1 röd lök
2 msk smör till grytan
1 liter höns eller grönsaksbuljong
1 ½ tsk torkad dragon
en liten skvätt grädde eller creme fraiche att "runda av" soppan med.
salt och peppar

Skala och skiva morötterna. Finhacka den röda löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk utan att ha tagit färg.
Tillsätt buljong, morötter och torkad dragon. Koka upp och låt sjuda ca: 15 minuter.
Mixa alltsammans i en mixer till slät konsistens. Häll tillbaka och häll i grädden. Ev. behövs lite mer vatten. smaka av med salt och peppar.

Receptet kommer ursprungligen från Monika Ahlberg





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar