6 september 2013

FÖRVANDLINGENS TID

Kommer ni ihåg det där TV programmet när det kommer hem en kock till en kändis och lagar mat. Det knepiga är att han bara får använda det som finns hemma i kylskåpet.
Det var så den föddes min nya idé. Jag ska sluta slänga mat. Istället ska jag göra något kreativt av resterna. Jag har redan rutinen klar för mig. Jag får bara handla en gång i veckan, kanske på fredagar och sedan måste vi klara av veckans alla  näringsintag på det som finns hemma.
Japp, det blir mitt bidrag till miljön. Det är faktiskt på tiden att fransmännen börjar tänka på att minska sopberget. Allt här säljs i sådana märkliga förpackningar att sophämtning en gång i veckan på många ställen blir för lite. Inne Angers centrum kommer sopbilen två gånger i veckan för att hämta hushållssopor. Här ute på landet där vi bor kommer den  en gång i veckan.

Ja, och när jag ändå har ämnet uppe, så höll det på att köra ihop sig ordentligt för oss förra veckan. Det är ju vanligtvis P som sköter det där med soporna i vår familj. När han var i Sverige fick han motvilligt delegera det hedersfyllda uppdraget att dra upp soptunnan till vägkanten så att det blir tömt följande morgon. Det var jag som fick förtroendet, men jag skickade vidare till E och E. Kvällen innan gick sötnosarna ut för att kasta den sista soppåsen och sedan slutföra övningen. Den så viktiga arbetsuppgiften för vandlades snabbt till en lek och i det roliga glömdes tyvärr den så viktiga slutmanövern bort. Morgonen därpå blåste således sopbilen förbi vår infart för här fanns ju inget att hämta.
Oj, oj, oj nästan full tunna och en vecka kvar till nästa hämtning. Vad göra? Det är när allting ställs på sin spets som kreativiteten flödar.
Är man i vinets förlovade land har man sett hur vindruvorna trampas runt i tunnor och från att stora klasar har fyllt tunnorna till bredden  trampas de ned till en liten bottenskyla. Sagt och gjort. Vi stoppade ned Erik i soptunnan och på bara några minuter hade han komprimerat innehållet till hälften.

Om man har bestämt att fredagen är dagen då man får ta bilen och åka och storhandla blir det  torsdagen som är den mest kärva av veckans alla dagar. Nu måste man gräva sig långt in i kylskåpet för att skrapa ihop något av värde.

Kommer ni ihåg den där kycklinggrytan som jag stoltserade med för någon dag sedan. Här blev det kvar en stor portion eller möjligen en och en halv. För lite mat för en familj på 4 personer.
Då kom jag på att jag blivit bjuden på en paj som hette just förvandlingspaj av mina kära grannar på Sara Moraeas väg, lustigt nog inte alls långt ifrån Kajsa Vargs väg.

Simsalabim och kycklinggrytan förvandlades till en kycklingpaj. Den här pajen är så god att jag måste lägga ut receptet bums:




Pajdeg till en form som är 20-22 cm
100 gr smör
2 ½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 nypa salt

Smält smöret över svag värme och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ned detta i kastrullen med det smälta och avsvalnande fettet. Arbeta ihop degen snabbt. Platta eller tumma ut degen i pajformen. Förgrädda pajdegen i 10 min i 200 gr.

Fyllning:

2 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
2-3 dl riven ost
250 gr färsk eller fryst spenat (Jag har alltid spenat i frysen, bra att ha till hands)
2 finhackade schalottenlökar
Kyckling som är tillagad motsvarande en halv grillad
100 gr färska champinjoner, eller en liten konservburk

Fräs spenaten med löken i lite smör. Låt det svalna och lägg det sedan i det förgräddade pajskalet. Strö över kycklingen och smörfrästa champinjoner.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salt och lite nymald peppar samt den rivna osten. Fördela i pajformen. Grädda i ugnen ca: 35-40 min i 200 gr.


Hoppsan, nu uppstod visst ett litet problem som jag inte hade tänkt på. Vad gör man av rester som blir rester?

(Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenström)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar