18 september 2013

SEGERFIKA

Meeeeen så oräääääätvist. Varför får Elsa fika på din blogg och inte jag?
Om jag skulle fika på din blogg så skulle jag vilja äta en så'n där "plattmacka" (polarkaka) med smör. Helst ska den vara varm också. Så där så att smöret smälter och rinner mellan fingrarna. Och till det tar jag varm choklad. Muuums!
Ja, visst låter det gott. Problemet var bara att vi inte hade några mjukkakor hemma. De är rätt så sällsynta här och den där frysmetoden som de norrländska fabrikerna gärna skryter om den har tyvärr inte funnit kraft att sprida sig hit ännu. Här är brödet bara gott den dag som det är bakat. Nästa dag är det torrt och trist.

Det var då vi kom att tänka på ett bröd som vi stundtals bakat ganska mycket, men nu var det faktiskt flera år sedan, tills det idag dök upp helt oväntat.
Receptet innehåller egentligen hälften rågsikt, men det har jag inte hittat här. Så vi gjorde med endast vetemjöl och det blev riktigt bra det med. Receptet är väldigt enkelt och det är gjort på ingredienser som alltid finns hemma. I alla fall i mitt skafferi :)































Eriks Mjukkakor:

6 -7 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
2 1/2 dl vatten
2 msk sirap
2 msk olja
0,75 tsk salt

Blanda jäst, mjöl och salt i en bunke. Värm vattnet till ca: 38 grader. Lite varmare än till vanlig färsk jäst. Tillsätt sirap och olja i vattnet.
Häll vattnet över mjölblandningen och blanda snabbt ihop till en ganska kladdig deg.
Låt jäsa ca: 30 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex delar. Kavla varje del till en liten rund kaka, så att den passar stekpannan. Jag har en ganska liten gjutjärnspanna. Kavla först med en vanlig kavel och när kakan är lagom stor tar man några tag med kruskaveln så att den blir så där bubblig och fin.

Stek bröden i varm panna. Jag hade min platta på 7 där 9 är max.
Lägg bröden i en trave på varandra allt eftersom de gräddas och täck med en handduk så att de håller sig mjuka.
































Grattis Skellefteå till gårdagens seger. Vad passar väl bättre som segerfika än en hederlig norrländsk "mjukmacka" med varm choklad?


Undrar ni vad som händer med de torra baugetterna som blir över och som är hopplöst livlösa imorgon? Jo, det ska jag säga er. Jag gör ströbröd av dem. På ett stort fat i köket lägger jag alla brödstumpar på torkning och sedan kör jag de i mixern.
Vår franskafröken undrade igår vad det var för en liten samling jag hade på köksbänken. Jag kände att min franska inte är på den nivån att jag ville ge mig in i historien om mitt nya kretslopp där det ingår att jag omvandlar gammalt till nytt och allt det där om att jag inte kastar mat och blablabla så jag sa bara att jag ska göra ströbröd av det.

Jaha sa hon, Pourquoi pas (varför inte)? Hon log brett, men jag såg att hon såg lite konfunderad ut som om hon tänkte:
-Är det dåliga tider i fabriken? Är därför som  Madame Svensson måste göra sitt eget ströbröd?

1 kommentar: