17 september 2013

RILLETTE

Som jag tidigare har berättat är det vanligt att fransmännen ses innan middagen på en apértif. Ett enkelt och trevligt sätt att umgås på. Ingen behöver stå vid grytorna om man inte önskar utan det går bra att köpa lite "plock" i närmaste butik.
Ett vanligt tilltugg är Rillette. Det är en sorts röra av fisk eller kött. Det är olika innehåll för olika områden och de lokala skillnaderna är väldigt exakta i sin omnejd. Här precis där vi bor ska det vara Rillette på fläsk, men bara några mil ut mot kusten så görs den helst av musslor och tonfisk. Väldigt lokalt alltså. Som tur är spelar det egentligen ingen roll vilken som man råkar hitta i affären. De som jag har smakat är alla jättegoda. Det enda som jag brukar undvika är att köpa de som heter Rillette á la Campange, för där står det inte specificerat vad det är för kött som de innehåller... Ja, man vet aldrig. Det kan nog vara både det ena och det andra.

Om man ytterligare vill säkra upp att man verkligen vet vad man äter så kan man göra egen Rillette och det gjorde jag i helgen. Det är superenkelt, det enda kurxet som kan uppkomma är att man kan hamna i tidsnöd. Den behöver en faslig tid i ugnen innan den är klar.
































Det här är ett recept som är en mix av flera olika recept. Anpassat för mitt kök.

500 gr sidfläsk (färskt ej rimmat)
2 skalade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 hela kryddnejlikor
6 vitpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1/2 krm riven muskot
1 dl vitt vin
vatten 

salt och svartpeppar
1 dl olivolja

Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i mindre bitar. Lägg ner alla ingredienser utom olivolja i en gryta. Se till att vätskan täcker köttet. Ta mer vatten om det behövs. Sätt lock på grytan och ställ in i ugnen.
Låt grytan stå i ugnen i minst 3 timmar. Jag tror att jag hade min rillette i ugnen kanppt 5 timmar.

Under tiden som grytan stod i ugnen åkte vi på vinrea och fyndade :)









































Ta ut grytan ur ugnen. Ta upp köttet med en hålslev och lägg i en bunke. Plocka bort lagerblad, pepparkorn, kryddnejlikor. Vispa köttet med elvisp tills det får en trådig konsistens. Späd med kokspadet tills rilletten blir härligt krämig. smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp på väl rengjorda burkar. Pressa ner rilletten så att det inte finns kvar någon luft. Täck med olivolja. Burkarna håller ca: 1 månad i kylen.


Servera med brörd och cornichons.






















Den här gången tog vi ett glas rött till, men om man bor i Loiredalen så dricker  man gärna ett glas mousserande från någon av traktens vingårdar, till Rilletten. Cremant kallas det och är man lokalpatriot, vilket de flesta fransmän är, så lägger man gärna till att det finns ingenting som slår en bra Cremant. Där har champagnen ingenting att säga till om, så det så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar